Kurczak curry to chyba najbardziej znana nam potrawa z kuchni indyjskiej. Zapraszam fanów orientalnych smaków do przetestowania mojego przepisu!
FIT PRZEPISY
Kurczak curry
Czego potrzebujesz
Składniki
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- żółta pasta curry
- 250ml mleczka kokosowego
- 200ml śmietanki 30%
- papryka czerwona, żółta (wedle uznania)
- fasolka szparagowa
- 2 torebki ryżu
- przyprawy: sól, pieprz, mieszanka przypraw chińskich, papryka słodka.



Co dalej?
Sposób przygotowania
- Kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawami. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, po chwili dorzucamy do niej filet.
- Smażymy do uzyskania lekko złotego koloru. Dodajemy pokrojoną w małe kawałeczki paprykę, mieszamy i chwilę dusimy.
- W międzyczasie fasolkę myjemy, kroimy na mniejsze części, gotujemy w towarzystwie soli i cukru do miękkości. Odcedzamy, odstawiamy na bok.
- Na patelnię dodajemy pastę curry- ilość zależy od tego, jak bardzo ostre danie chcemy otrzymać. Ja polecam 4 łyżki, które mieszamy z pozostałymi składnikami. Danie będzie dosyć ostrawe.
- Po chwili podsmażenia wszystkich składników razem wlewamy mleczko kokosowe. Czekamy, aż podczas gotowania jego ilość zredukuje się do połowy.
- Czas na ostatnie kroki- dodajemy śmietankę i mieszamy. Na koniec wrzucamy fasolkę. W razie potrzeby doprawiamy.
अपने भोजन का आनंद लें, czyli smacznego!
Mateusz Kołtunowicz
Z wykształcenia psycholog, z zawodu trener przygotowania motorycznego, a w sercu koszykarski świr jakich mało.
Przywiązuję ogromną wagę do rozwoju i przekraczania własnych granic.