Kurczak curry

FIT PRZEPISY
Kurczak curry

Kurczak curry to chyba najbardziej znana nam potrawa z kuchni indyjskiej. Zapraszam fanów orientalnych smaków do przetestowania mojego przepisu!

Czego potrzebujesz
Składniki
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • żółta pasta curry
  • 250ml mleczka kokosowego
  • 200ml śmietanki 30%
  • papryka czerwona, żółta (wedle uznania)
  • fasolka szparagowa
  • 2 torebki ryżu
  • przyprawy: sól, pieprz, mieszanka przypraw chińskich, papryka słodka.
kurczak curry
kurczak curry przepis
fit przepisy kurczak curry
Co dalej?
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawami. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, po chwili dorzucamy do niej filet.
  2. Smażymy do uzyskania lekko złotego koloru. Dodajemy pokrojoną w małe kawałeczki paprykę, mieszamy i chwilę dusimy.
  3. W międzyczasie fasolkę myjemy, kroimy na mniejsze części, gotujemy w towarzystwie soli i cukru do miękkości. Odcedzamy, odstawiamy na bok.
  4. Na patelnię dodajemy pastę curry- ilość zależy od tego, jak bardzo ostre danie chcemy otrzymać. Ja polecam 4 łyżki, które mieszamy z pozostałymi składnikami. Danie będzie dosyć ostrawe.
  5. Po chwili podsmażenia wszystkich składników razem wlewamy mleczko kokosowe. Czekamy, aż podczas gotowania jego ilość zredukuje się do połowy.
  6. Czas na ostatnie kroki- dodajemy śmietankę i mieszamy. Na koniec wrzucamy fasolkę. W razie potrzeby doprawiamy.

अपने भोजन का आनंद लें, czyli smacznego!

Mateusz Kołtunowicz
Z wykształcenia psycholog, z zawodu trener przygotowania motorycznego, a w sercu koszykarski świr jakich mało. Przywiązuję ogromną wagę do rozwoju i przekraczania własnych granic.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *