Pieczony Łosoś na Ryżu

FIT PRZEPISY
Pieczony Łosoś na Ryżu
Łosoś to klawa rybka.  Bogaty w białko, witaminy A, D i E. Należy do ryb tłustych, a największą zaletą łososia są korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3. 
Dzisiaj dowiecie się jak w turobprosty sposób przygotować pysznego łosia na ryżu.
CZEGO POTRZEBUJESZ
Składniki
  • filet z łososia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 plasterki cytryny + 2 łyżki soku
  • 200 – 300 g ryżu
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • przyprawy Matiego: słodka papryka , chilli, ostre curry, suszone oregano, sól, pieprz
przepis-na-pieczonego-łososia
PO KOLEI
Sposób Przygotowania
  1. Filet pokrój na kawałki. Opłucz, osusz i włóż do miski. Dopraw czym lubisz. Polecam na ostro z solą, pieprzem, mieloną papryką, chilli i kurkumą lub curry oraz suszonym oregano. Dodaj sos sojowy, 2 łyżki oliwy oraz 2 łyżki soku z cytryny, wszystko wymieszać.
  2. Ugotuj ryż wedle potrzeb. Jedna torba na osobę to taki standard. Odcedź, a następnie wysyp do formy żaroodpornej. Wymieszać z 1 łyżką oliwy żeby nie zrobił się suchy i rozłóż po całej powierzchni naczynia.
  3. Na wierzchu gibnij filety łososia. Całość ozdób połówkami pomidorków koktajlowych, posypać chili i listkami bazylii.
  4. Dodać plasterki cytryny, całość skropić pozostałą oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 20 minut.
  5. Wyciągasz to proste, ale jakże wykwintne danie i partnerka w szoku. Brzuszek zadowolony, wieczór udany, a Ty cieszysz się bo nie przypuszczałeś, że to takie łatwe.

Bon Appétit

Mateusz Kołtunowicz
Z wykształcenia psycholog, z zawodu trener przygotowania motorycznego, a w sercu koszykarski świr jakich mało. Przywiązuję ogromną wagę do rozwoju i przekraczania własnych granic.