Czołem Familia!
Po urodzinach i koszykarskich poradach pora na kolejną dawkę kulinarnych wariacji. Dla fanów włoskich klimatów polecają się domowe pizzerinki. Sukces gwarantowany! ?
Ciasto:
⁃ 25dag mąki pszennej (typ 450/550 będzie najlepszy)
⁃ łyżeczka soli
⁃ 25dag drożdży świeżych
⁃ 150ml wody
⁃ łyżeczka cukru
⁃ oliwa
Sos pomidorowy:
⁃ 300g pomidorów z puszki (najlepiej pelati)
⁃ Oliwa
⁃ Cukier, sól pieprz, oregano
Dodatki:
⁃ pepperoni
⁃ mozarella (starta lub w kulce)
⁃ soczyste pomidorki cherry, cebula, papryka i oliwki


Ciasto:
1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże wymieszać z ciepłą (nie gorącą!) wodą, cukrem i 2 łyżeczkami mąki. Odstawiamy na 15min w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, mieszamy. Stopniowo wlewamy rozczyn, powoli mieszając drewnianą łyżką. Wlewamy łyżkę oliwy, formujemy ciasto i wyrabiamy je 10min rękami. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce.
Sos:
1. Pomidory zagotowujemy z łyżką oliwy i przyprawami. Blendujemy (lub nie, jeśli pomidory są drobno pokrojone). Gotujemy na wolnym ogniu około 30minut- to jest klucz do sukcesu.
Wyrośnięte ciasto formujemy na kilka części, staramy się tworzyć okrągłe placuszki. Smarujemy je sosiwem, wrzucamy na to dodatki. Pieczemy w 230 stopniach przez około 12 minut.