Pizzerinki

FIT PRZEPISY
Pizzerinki

Czołem Familia!
Po urodzinach i koszykarskich poradach pora na kolejną dawkę kulinarnych wariacji. Dla fanów włoskich klimatów polecają się domowe pizzerinki. Sukces gwarantowany! ?

Czego potrzebujesz
Składniki

Ciasto:
        ⁃ 25dag mąki pszennej (typ 450/550 będzie najlepszy)
        ⁃ łyżeczka soli
        ⁃ 25dag drożdży świeżych
        ⁃ 150ml wody
        ⁃ łyżeczka cukru
        ⁃ oliwa

Sos pomidorowy:
        ⁃ 300g pomidorów z puszki (najlepiej pelati)
        ⁃ Oliwa
        ⁃ Cukier, sól pieprz, oregano

Dodatki:
        ⁃ pepperoni
        ⁃ mozarella (starta lub w kulce)
        ⁃ soczyste pomidorki cherry, cebula, papryka i oliwki

przepis na pizzerinki Hantle i Gary
pizzerinki przepis
Co dalej
Sposób przygotowania

Ciasto:
        1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże wymieszać z ciepłą (nie gorącą!) wodą, cukrem i 2 łyżeczkami mąki. Odstawiamy na 15min w ciepłe miejsce.
        2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, mieszamy. Stopniowo wlewamy rozczyn, powoli mieszając drewnianą łyżką. Wlewamy łyżkę oliwy, formujemy ciasto i wyrabiamy je 10min rękami. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce.

Sos:
        1. Pomidory zagotowujemy z łyżką oliwy i przyprawami. Blendujemy (lub nie, jeśli pomidory są drobno pokrojone). Gotujemy na wolnym ogniu około 30minut- to jest ? klucz do sukcesu. ?

Wyrośnięte ciasto formujemy na kilka części, staramy się tworzyć okrągłe placuszki. Smarujemy je sosiwem, wrzucamy na to dodatki. Pieczemy w 230 stopniach przez około 12 minut.

? Buon Appettit!  ?

Mateusz Kołtunowicz
Z wykształcenia psycholog, z zawodu trener przygotowania motorycznego, a w sercu koszykarski świr jakich mało. Przywiązuję ogromną wagę do rozwoju i przekraczania własnych granic.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *