Są tu jacyś mięsożercy? Jeśli tak, zapraszam was na szarpaną wołowinę, która jest źródłem żelaza oraz witamin z grupy B. Polecam zrobić ją w towarzystwie placków tacos. Zobaczcie sami, jak to wygląda!
FIT PRZEPISY
Szarpana Wołowina
Co Ci się przyda
Składniki
- 50dag świeżej wołowiny
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka musztardy (najlepiej ostrej)
- 1 łyżka miodu
- przyprawy Matiego: pieprz, mielona papryka słodka oraz chilli, rozmaryn, tymianek.
Placki tacos (na 5 sztuk):
- 300g mąki pszennej,
- 20g oleju,
- 150ml letniej wody,
- pół łyżeczki soli.


Po kolei
Sposób przygotowania
- Mięsko kroimy na kilka kawałków, dzięki czemu będzie bardziej soczyste.
- Wszystkie pozostałe składniki mieszamy, tworząc aromatyczną marynatę.
- Nacieramy nią mięsko, następnie wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 120°C. W międzyczasie przekładamy wołowinkę do rękawa do pieczenia mięs. Wrzucamy tam czosnek i cebulkę.
- Pieczemy około 5 godzin (sprawdzamy, czy jest mięciutkie widelcem).
- Podajemy porwane widelcem na włókna w towarzystwie ulubionych warzyw na tacos.
Tacos:
Zagniatamy, dzielimy na 5 części. Każdą z nich wałkujemy na ok.23cm, podsypując w międzyczasie mąką. Pieczemy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
Buon Appetito!
Mateusz Kołtunowicz
Z wykształcenia psycholog, z zawodu trener przygotowania motorycznego, a w sercu koszykarski świr jakich mało.
Przywiązuję ogromną wagę do rozwoju i przekraczania własnych granic.