Szarpana wołowina

FIT PRZEPISY
Szarpana Wołowina

Są tu jacyś mięsożercy? Jeśli tak, zapraszam was na szarpaną wołowinę, która jest źródłem żelaza oraz witamin z grupy B. Polecam zrobić ją w towarzystwie placków tacos. Zobaczcie sami, jak to wygląda!

Co Ci się przyda
Składniki
  • 50dag świeżej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej ostrej)
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawy Matiego: pieprz, mielona papryka słodka oraz chilli, rozmaryn, tymianek.

Placki tacos (na 5 sztuk):

  • 300g mąki pszennej,
  • 20g oleju,
  • 150ml letniej wody,
  • pół łyżeczki soli.
Przepis na Szarpana Wołowina- Hantle i Gary
fit przepisy-szarpana wołowina-hantleigary
Po kolei
Sposób przygotowania
  1. Mięsko kroimy na kilka kawałków, dzięki czemu będzie bardziej soczyste.
  2. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy, tworząc aromatyczną marynatę.
  3. Nacieramy nią mięsko, następnie wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc.
  4. Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 120°C. W międzyczasie przekładamy wołowinkę do rękawa do pieczenia mięs. Wrzucamy tam czosnek i cebulkę. 
  5. Pieczemy około 5 godzin (sprawdzamy, czy jest mięciutkie widelcem).
  6. Podajemy porwane widelcem na włókna w towarzystwie ulubionych warzyw na tacos.

Tacos: 

Zagniatamy, dzielimy na 5 części. Każdą z nich wałkujemy na ok.23cm, podsypując w międzyczasie mąką. Pieczemy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

Buon Appetito!

Mateusz Kołtunowicz
Z wykształcenia psycholog, z zawodu trener przygotowania motorycznego, a w sercu koszykarski świr jakich mało. Przywiązuję ogromną wagę do rozwoju i przekraczania własnych granic.